Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Krokodilska Hrvatska

Stadion na kojem je Zlatko Dalić upisao svoj 72. nastup na klupi Hrvatske, izjednačivši se s pokojnim Miroslavom Blaževićem, nosi ime Timsah Park. Timsah na turskom znači krokodil, a ime je hommage nadimku Bursaspora, kluba koji inače igra na ovom stadionu. Legenda kaže kako su nadimak dobili 1995. godine u 1/4 finalu Intertoto kupa i utakmici protiv njemačkog Karlsruhea za koje je u toj utakmici grao i naš Slaven Bilić. Naime, sjajan gol još jednog igrača iz naših krajeva, Elvira Baljića, proslavili su “crocodile walkom” tj. gusjenicom, nakon čega se nadimak uvriježio među navijačima. 

Timsah Park, Bursaspor

Crocodile walk je u smislu proslave ekstravagantan i privlači pozornost svih promatrača, u suprotnosti s onime kako se ponaša životinja po kojoj je dobio ime. Krokodil je predator iz zasjede. On kamuflirano, bez pokreta, smireno, strpljivo i iz prikrajka čeka da se plijen osjeti sigurno, da mu se približi, prije nego li ga nevjerojatnom silinom i brzinom iznenađujuće napadne. Krokodil ne može plijen sustići u dugoj potjeri, ali ga na faktor iznenađenja i brzog udara, može anulirati.

Ne znamo je li Zlatko Dalić svoju taktiku za utakmicu protiv Turske pripremao razmišljajući o tome kako krokodil skautira svoj plijen, no i ono što se u drugom poluvremenu događalo protiv Turske, neodoljivo podsjeća na proces kojeg krokodili prolaze nakon hranjenja, procesuirajući hranu između 10 i 20 dana u stanju apsolutnog mirovanja. I Hrvatska je nakon dva ujeda u prvom poluvremenu, tad kad ih je Turska najmanje očekivala, u drugom poluvremenu usporila utakmicu i ostavila protivnike daleko od opasnosti po svoj gol.

Krokodilska je Hrvatska u ovu utakmicu krenula s 3 izmjene u odnosu na utakmicu protiv Walesa, što prisilno, što odlukom izbornika: Mario Pašalić nominalno je bio na desnoj polušpici umjesto ozlijeđenog Marka Livaje, što je značilo da Andrej Kramarić ponovno seli u vrh napada. Promjene je izbornik napravio na bekovskim pozicijama, umjesto Juranovića i Sose su startali Borna Barišić i Josip Stanišić. Pretpostavka je bila kako bi na desnoj strani defanzivno odgovorniji Stanišić trebao zatvoriti lijevo krilo Aktürkoğlua koji u Galatasarayu ove sezone igra odlično. S druge strane, Barišić je dobio priliku ispred Sose, koji nikako svoju bundesligašku formu ne uspjeva prenijeti u reprezentativni dres.

U nebrojenim smo navratima naglašavali, a posljednji puta prije samo 3 dana: Nogomet zna biti okrutan sport. Ali, ovisno s koje strane rezultata, on zna biti i nevjerojatno darežljiv. Kako drukčije objasniti ono što smo imali prilike vidjeti u prvih 45 minuta utakmice? Zaboravni navijački puk kojem dojam utakmice često varira o tome kojim rezultatom utakmica završava, tokom mandata Zlatka Dalića zaista nije mogao vidjeti previše iznenađenja. Pragmatičnost, smirenost u predaji lopte, sigurnost, spor ritam koji razgrađuje suparnika i uvlači ga u zonu gdje ga Zlatko Dalić i želi vidjeti. Stil je to igre koji ne imponira, koji ne oduševljava, ali koji već 5 godina donosi rezultate. Mnogi će se ironično osvrnuti na ponekad patetične izjave o tome kako smo najbolji kad je najteže, kako pobjeđujemo u utakmicama kad je najteže, kako nebrojeno puta iskazujemo poniznost, pobjednički mentalitet i srčanost – ali što ako je sve od navedenog uistinu točno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš takvu smo Hrvatsku imali prilike gledati u prvih 45 minuta, tokom kojih su Turci dobili 51 duel naspram Hrvatskih 25, od čega u zraku je omjer bio čak 15 – 5. Uputili su 7 udaraca na gol u odnosu na hrvatskih 4 te usprkos manjem posjedu lopte (38 – 62 %), bili opasniji po Dominika Livakovića koji je u 3 navrata spašavao hrvatski gol, pokazavši još jednom koliko je sjajan u obrani udaraca u zoni između 10 i 20 metara od svojih vrata.

Hrvatska je od početka krenula s posjedom lopte iz zadnje linije, a Brozović se ipak spuštao nešto dublje između Šutala i Gvardiola u izgradnji napada. Ako do lopte nije mogao doći on, tada se u sličnu zonu spuštao Mateo Kovačić, koji nije nužno dodavanjima tražio okomitost, već je svojim kretanjem s loptom u nogama osvajao prostor. Zadnji dio zlatnog terceta, Luka Modrić, kao i u Real Madridu ove sezone, bio je uglavnom oslobođen dužnosti izgradnje napada i pomaknut na rub druge trećine bliže Kramariću i Pašaliću.

Izgradnja napada Hrvatske imala je svoje izazove u prvih 25 minuta, posebice zbog atipično velike količine pogrešaka u predaji lopte stoperskog dvojca Gvardiol i Šutalo te Brozovića i Modrića. Brozović, koji pod Simoneom Inzaghijem više nije standardni prvotimac, odigrao je jednu od lošijih utakmica za reprezentaciju i bio predriblan čak 8 puta, dobivši pritom tek 3 od 15 duela.  Priključio mu se i Modrić s nekoliko neforsiranih pogrešaka, a zabrinjavajuće je bilo što su pogreške dolazile bez visokog pritiska Turske na našu zadnju liniju. Na taj su način Turci brzo u 3 navrata tokom prvih 15 minuta na pogon Hakana Çalhanoğlua razbranili Dominika Livakovića. Za sam kraj, Hrvatska je i primila pogodak iz kornera, poništen zbog zaleđa Aktürkoğlua. I u toj se situaciji još jednom iskazala slabost branjenja ubačaja iz kuta kod prenošenja lopte na 2. stativu, no centimetri su u ovoj situaciji bili na strani Hrvatske, pa se nije ponovio “slučaj Wales”.

S druge strane, u nekoliko navrata kad je Turska i imala loptu u kontinuiranom posjedu, Pašalić i Perišić su radili dobar posao u visokom pritisku na zadnju liniju Turske, a iz takve je situacije stigao i vodeći pogodak. Vraćamo se na početak i pragmatičnost ideje koju je u igri imao Zlatko Dalić, računajući na mehanizam izgradnje napada po desnoj strani.

Da Josip Šutalo ima sjajnu dugu loptu znaju svi pratitelji HNL-a, a to je pokazao i u 20. minuti igre. Turska, ohrabrena prethodnim napadima, krenula je u visoki presing, a Stanišić je bijegom prema naprijed iskoristio prostor kojeg mu je oslobodio Modrić navlačenjem krila Aktürkoğlua. Oslobodio se prostor od 40 metara i ulaskom Pašalića u sredinu napada, a Šutalova lopta je pronašla Stanišića iza leđa čuvara Kadıoğlua. Uslijedilo je sjajno primanje i povratna lopta za udarac Pašalića i Kovačića. Hrvatska se u tom navratu u turskom šesnaestercu našla u završnici u situaciji 5 na 5, Pašalić i Kovačić su se na sekundu činilo se spetljali, ali u konačnici je Kovačić napravio ono što mu se kroz karijeru najčešće zamjeralo – mirno realizirao šansu udarcem u daljnji kut ukopanog turskog vratara.

Turke primljeni pogodak nije pokolebao, dapače, što se poluvrijeme bližilo kraju, to su bivali sve uspješniji u izlasku iz visokog presinga naše napadačke linije, a i obranu su pomaknuli bliže centru, zbog čega je patila distribucija lopte hrvatskog veznog reda. Trajala je ta situacija 15-ak minuta, sve do izlaska Çalhanoğlua zbog ozljede u 38. minuti. To je poremetilo planove turskog izbornika Stefana Kuntza jer je bio ključan u turskoj ideji presjecanju lopti iz hrvatske obrane i brzom proigravanju napadača.

Vraćajući se opet na nogometne postulate, kako to obično biva, igrač koji je ušao umjesto Çalhanoğlua, İsmail Yüksek, u najgorem mogućem trenutku za Tursku radi ogromnu pogrešku u sredini terena. Loše primanje rezultiralo je brzom reakcijom kad je bilo najpotrebnije: Brozović proigrava Modrića, on Pašalića koji ulazi iz drugog plana i puca, a na odbijenu loptu nalijeće Kovačić koji ponovno ispraća napad do kraja i postiže gol za 2:0.

Drugo je poluvrijeme Hrvatska igrala na sličan način kao i protiv Walesa. Smireno, usporavajući tempo, čuvajući rezultat i držeći Turke daleko od naših vrata. Pomogla je i taktička varijanta izmjene u 65. minuti kada je Juranović zaigrao na desnom krilu umjesto Pašalića, pomogavši tako Stanišiću u borbi s razigranom turskom lijevom stranom napada.

Hrvatska je stigla do 8. uzastopne pobjede na gostujućim terenima uz gol razliku 19:2, a Turci su se mogli samo hvatati za glavu, razmišljajući o onoj staroj nogometnoj poslovici o neiskorištenim i iskorištenim prilikama, no Kovačić je bio neumoljiv. U svojih 92 utakmice za reprezentaciju prije ovo susreta bio je postigao tek 3 pogotka, od čega je protiv Portugala u Ligi nacija 2020. godine također zabio doppiettu. Za igrača koji kroz karijeru nije postigao previše pogodaka, njih 24, a u posljednjih 3 godine tek 4, ovo je dobrodošao napredak i kruna kvalitetnog nogometa kojeg pruža za reprezentaciju još od Svjetskog prvenstva. Dojma smo kako je spremno preuzeo uzde vođe reprezentacije, a to se vidi i na njegovom govoru tijela i učinku na terenu. Krokodilska Hrvatska treba i jednog krokodila koji ide protiv evolucije ove vrste.

Komentari

Povezano