Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Luka Božić nosi darove

Manje od deset dana ostalo je do većini ljudi katoličke vjeroispovijesti najdražeg dana u godini, blagdana Božića. Za navijače Zadra Božićni su pokloni počeli ove godine ranije stizati, a isporučuje ih košarkaš čije je prezime jednako s gore navedenim blagdanom – Luka Božić.

Puno bi se toga dalo napisati o dosadašnjoj karijeri ovog 27-godišnjeg Bjelovarca – od postizanja preko 50 koševa u A2 ligi igrajući za matični klub, promašenog slobodnog bacanja za pobjedu u finalu U19 Svjetskog prvenstva na Kreti 2015. godine, golog preživljavanja u KK Zagrebu, nepravde kojom mu kao košarkašu Zadra nije dodijeljena titula MVP-a ABA Lige u sezoni 2019./2020., neuspješnog izleta u podgoričku Budućnost te povratka u Zadar preko sjajne sezone u Širokom i napokon osvojene nagrade za najboljeg igrača regionalne košarkaške lige prošle sezone, no u ovome ćemo se tekstu posvetiti Lukinim sjajnim nastupima ove sezone, s kojima je na putu da bude prvi igrač koji će osvojiti dvije uzastopne MVP nagrade ABA Lige, još od Dejana Milojevića, koji je tu nagradu doduše podizao u tri sezone u nizu od 2004. do 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je tadašnji srpski krilni centar, a sadašnji pomoćni trener Golden State Warriorsa rekorder po broju prosječnih indeksnih poena za jednu sezonu, s 30.35 u sezoni 2004./2005. dok Božić trenutno ima u prosjeku preko četiri i pol indeksnih poena više, točnije 34.92, s čak četiri od dosadašnjih 12 utakmica preko brojke 40 u ovoj valorizacijskoj kategoriji. S triple-double učinkom protiv Splita na Gripama postao je tek treći igrač u povijesti natjecanja s ovim dostignućem, a beogradskim trostruko-dvostrukim učinkom protiv FMP-a postao je prvi igrač u povijesti ABA Lige s dva takva ostvarenja uopće.

S 24.8 poena, 8.9 skokova, 6.0 asistencija i 1.2 ukradene lopte po susretu, Božić je trenutno prvi strijelac, treći skakač, peti asistent i sedamnaesti kradljivac lige. Segment igre u kojem je drastično napredovao je šut za tri poena, što se broja pokušaja, ali i preciznosti istih tiče. Božić je do ove sezone prosječno po susretu ABA Lige šutirao 1.90 trica uz 31.88% uspješnosti, a u ovosezonskih 12 susreta prosječno ispaljuje 6.67 trica po susretu uz sjajnih 40.00% preciznosti.

Najveći broj poena iz igre, čak 48.15% Luka postiže iz reketa, bilo iz prodora, druge prilike nakon skoka u napadu ili dobre igre leđima na niskom postu, gdje najviše voli primiti loptu na lijevoj strani napada i jačom, desnom rukom ulaziti u sredinu. Ukoliko ne pogodi, česta je situacija da zaradi slobodna bacanja, koja ove sezone izvodi s jako dobrih 82.00% preciznosti.

Ako zaronimo malo dublje u naprednu statistiku, vidjeti ćemo da Luka pogocima i asistencijama sudjeluje u 48.1% svih zadarskih ubačaja iz igre, čime je u cijeloj ligi za 4.5% ostavio velikog srpskog talenta i vjerojatno budućeg NBA igrača Nikolu Topića, dok je Jan Špan s impresivnih 35.3% tek na trećoj poziciji. Luka također trenutno mete konkurenciju i u Win Shareu, s 2.9 naspram odličnih 1.8 Mike Tobeya i Topića koji su sljedeći u pratnji, a Floor Impact Counter mu je na nenormalnih 250.0, odnosno gotovo 100 više od prvog pratitelja Kenana Kamenjaša, koji igra odličnu individualnu sezonu.

Pustimo li statistiku na stranu, sam dojam je jednako tako, ako ne i impresivniji. Fizički je dominantniji nego ikada, izražene muskulature koja mu nije dodatno limitirala tehnički aspekt igre, te se ponekad čini da ga ima po cijelom terenu. Naravno, zasluga je to i trenera Danijela Jusupa te cijelog stručnog stožera, koji su ustanovili vokalnu točku svoje momčadi i prema njoj bazirali igru, a zasigurno ne odmaže ni činjenica da je Luka kroz karijeru igrao na svim pozicijama osim centra, te znanje i iskustvo stečeno na svakoj zna koristiti u svojoj sadašnjoj ulozi na parketu. A ta uloga je upravo sve to, on je zadarski playmaker, šuter, nisko i visoko krilo. On je zadarski švicarski nož najveće kvalitete, za kojeg se isplatilo pratiti ovoljetnu sapunicu stvorena oko (ne)potpisivanja novog ugovora.

Šesto mjesto koje Zadar trenutno drži na ljestvici ABA Lige s omjerom 6-6 uvelike je i Lukina zasluga, ali valja istaknuti i činjenicu da je momčad vrlo dobro uigrana, da je dobar dio igrača iz prošle sezone ostao i u novoj, a zasigurno neće odmoći ni ponovno potpisivanje Juana Davisa. Momčad je u dva navrata bila nadomak pobjede na teškim gostovanjima kod Igokee i Mege, a samo su pad koncentracije i poneke sudačke odluke na tim utakmicama, te podbačaj kompletne momčadi, na čelu s Božićem u utakmici protiv Borca, koštale Zadar trenutnog plasmana među četiri najbolja sastava u ligi. Bez Božića, teško da bi momčad s Višnjika bila iti blizu ovakvih ostvarenja.

Luka Božić na koncu je ostao u Zadru, Luka Božić ne čeka Božić i Luka Božić navijačima Zadra, ali i svim istinskim zaljubljenicima u košarku gotovo svakog vikenda isporučuje poklone.

Komentari