Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Mala avangarda na hrvatskoj košarkaškoj sceni

Prvo što većina ljudi pomisli kada netko spomene košarku u Zagrebu je zasigurno Cibona. Prvo što se pomisli kada se spomene ime Dinamo je naravno nogomet. E pa, jedan drugi Dinamo, onaj košarkaški, sve više plijeni pažnju na hrvatskoj košarkaškoj sceni, igrajući možda i oku najugodniju košarku među konkurencijom FAVBET Premijer Lige ove sezone, a i rezultatski ne stoje loše, dapače.

S omjerom 7-1 Dinamo trenutno drži drugo mjesto prvenstvene ljestvice, a jedini poraz upisali su na Gripama, gdje su poraženi od Splita. Trenutna koš razlika je 702:563, a ako gledamo samo utakmice u kojima su pobjeđivali, to su radili s prosječnih 21,86 poena razlike. Valja istaknuti da su Žuti jedina momčad iz ABA Lige s kojom su ukrstili koplja, te dva sljedeća kola donose velike ispite. Najprije u nedjelju Dinamo u Draženovom domu, gdje igraju svoje domaće utakmice, gostuje protiv Cibone, a potom slijedi domaći susret sa Zadrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupio je izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske i trener Dinama Josip Sesar iskusnu momčad, s preko 1500 nastupa i gotovo 30.000 minuta u najjačem hrvatskom košarkaškom rangu, te 258 nastupa u ABA Ligi. Okosnicu momčadi čine igrači s preko 30 godina na leđima – Mislav Brzoja, kapetan Hrvoje Garafolić, Filip Kraljević i Ivan Novačić, uz svesrdnu pomoć nešto mlađih Karla Mikšića i Ivana Vučića. Kada se sve to zbroji, čovjek bi pomislio da Dinamo igra pomalo i veteransku košarku, međutim sa 76.8 posjeda po utakmici su peta momčad lige po tempu, te su ostavili iza sebe mnogo mlađe konkurente.

Gledajući naprednu statistiku, Dinamo ima najveći obrambeni (91,6) i drugi najveći napadački (114,2) rejting lige, a sa Zadrom dijele najveći diferencijal od +22,6 poena na 100 posjeda. Osim što su ukupno najbolja šuterska momčad, i što se ukupnog te šuta za tricu tiče, napredne šuterske brojke također ih svrstavaju na vrh poretka sa 62,0% True Shootinga, 59,5% eFG-a te 161,6% Total Shootinga. Previše je to šutiranja spomenuto u jednom paragrafu, pa ćemo se prebaciti i na ostale statističke kategorije.

Dinamovci u prosjeku hvataju 40,1 skokova po utakmici, što ih također svrstava na vrh lige, a protivnicima dopuštaju svega 43,1% svih dostupnih skokova, čime su se pozicionirali odmah iza Zadra. Još jedna potvrda brze i smislene napadačke igre, bez puno soliranja, je i činjenica da je 72,0% svih njihovih ubačaja iz igre prethodila asistencija. Takva igra međutim ima i svoje posljedice, pa Dinamo drži vrh i u jednoj negativnoj kategoriji, a to je broj izgubljenih lopti po utakmici (17,4), što znači da gotovo svaki peti napad, odnosno 19,7% svih napada završavaju izgubljenom loptom.

Što se obrambenog dijela tiče, Dinamu su u zaštiti reketa veoma važni Kraljević te Ivan Vrgoč, koji zajedno lijepe gotovo dvije blokade po susretu, a krilni centar Vrgoč uz to krade 1,62 lopte po susretu te dopušta tek 69,1 poena na 100 posjeda protivnika dok je u igri. Agresivna, a uz to pametna obrana jaki je Dinamov forte te su s 9,8 ukradenih lopti po susretu na vrhu lige, te čak 12,8% svih napada protivnika završava tako da im Dinamova obrana ukrade loptu.

Da ne bi pisali samo o statističkim pokazateljima, osvrnut ćemo se malo i na sâm parket. Jedan od razloga lepršavije igre Dinama je i taj što Sesar vrlo dobro dozira minutažu svojim igračima. Tako čak sedmorica košarkaša Dinama igra u prosjeku 20 ili više minuta po susretu, nitko od starijih igrača ne igra više od 25, a još trojica provode između 11 i 14 minuta na parketu. Kad god je to moguće, priliku dobiju i mlađi igrači, pa su tako Roko Lukić, Matija Pavlic i Toma Rukavina do sada skupili ukupno 49 minuta u igri.

Prvi play po vokaciji je Mikšić, ali većinu kreacije Dinamo provodi preko Brzoje i Garafolića. Ono što karakterizira obojicu je da se kao visoki bekovi vole spuštati na niski post, poglavito na lijevu stranu i igrom leđima prema košu pokušavaju ili završiti akciju ili kreirati pass na drugu stranu, gdje se za šut vole otvoriti Vučić i Novačić. Opasnost u reketu protivnika predstavlja i 213 cm visoki Kraljević, koji uz solidnu igru oko obruča voli opaliti i s poludistance, a ujedno je i jedan od najfauliranijih igrača lige, koji 4,3 puta po susretu gađa slobodno bacanje. Reket odlično širi Vrgoč, čijih 59,4% svih pokušaja iz igre dolazi izvan linije za tri poena, a gađa ih s čak 57,9% uspješnosti, čime drži sam vrh lige.

Osim solidne obrane reketa te agresivnosti i na liniji dodavanja i na obrani od driblinga, Dinamo solidno brani i Pick’n’Roll odnosno Pick’n’Pop situacije. Za to im je uvelike od pomoći visinski gotovo ujednačena petorka kada najviši Kraljević i najniži Stipe Dugandžić nisu u igri, te su ostala osmorica igrača šire rotacije visinom između 193 i 206 cm i dovoljno mobilni i dovoljno atletski nadareni da mogu switchat i prilagoditi se na gotovo svaku napadačku akciju i reakciju protivnika.

Uz sve navedeno, valja pohvaliti i rad cijelog kluba na promociji istoga te na trudu da se na domaće Dinamove utakmice privuče što veći broj gledatelja, pa tako posjetitelji na njihovim utakmicama osim što mogu pogledati dobru igru svojih ljubimaca, imaju priliku sudjelovati i u nagradnim igrama te zabavi na poluvremenu. Neizostavni su i Bad Blue Boysi, koji tonom i ritmom daju utakmicama lijepu zvučnu kulisu.

Ukoliko ste željni oku lijepe, napadački efikasne i obrambeno krvave košarke, Dinamo vas gotovo svakog vikenda sigurno neće razočarati, bilo da ste u Zagrebu i možete ih pogledati uživo, bilo putem malih ekrana. Iako nekima smetaju, ne može se poreći činjenica da je Dinamo mala avangarda na hrvatskoj košarkaškoj sceni i da bi nam liga bila puno zanimljivija i atraktivnija da je malo više Dinama.

Komentari