Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Neizvjesna Zekićeva budućnost u Belupu

Popriličnu je buru jučer u domaćoj sportskoj javnosti podigla vijest kako upravni odbor Slaven Belupa ozbiljno razmišlja o smjeni Zorana Zekića! Zekić je na ljeto 2021. preuzeo momčad Farmaceuta, da bi prošle godine preuzeo i funkciju sportskog direktora kluba.

Prošle je sezone Zekić relativno mirno plovio prvoligaškim vodama u kojima je Belupo posljednjih godina nominalno član donjeg dijela lige, a nerijetko i borbe za opstanak. Upisao je popularni Zeko i domaću pobjedu i remi s Hajdukom, remi s Rijekom, te po remi i gostujuću pobjedu protiv Osijeka. U Kupu je pak stigao do četvrtfinala gdje je nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca ispao od Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove sezone Zekić pak kontra svake nogometne logike vodi momčad koja je u 29. kolu prvenstva i dalje u aktivnoj borbi za europsko mjesto! Premda ima jedan od najslabijih napada lige (manje je zabio tek Šibenik), Zekićev pragmatični stroj samo je četiri boda udaljen od trećeg mjesta koje u ovom trenutku drži Rijeka, odnosno dva boda od četvrtog mjesta koje, sada već znamo, zasigurno vodi u UEFA-inu Konferencijsku ligu. U Kupu su pak Farmaceuti stigli do polufinala u kojem su minimalno poraženi od Hajduka. Cijela je priča time nevjerojatnije kada znamo da je Belupo prema Transfermarktu najjeftinija momčad lige, te kako su na plaće igrača u 2022. godini manje trošili samo Gorica i Šibenik (Varaždin zbog povećanja plaća ulaskom u najviši rang procjenjujemo većim relativnim trošiteljem po ovoj stavci).

Slika: Transfermarkt.com

Ostaje stoga nejasno zašto je jučer i danas aktualna priča o smjeni Zekića, jer po svim eye-test, ali i statističkim je pokazateljima Belupo najveći overachiever u ovoj sezoni Supersport HNL-a! Najveća zamjerka Zekiću navodno je bio pad forme momčadi u 2023. godini, te nedostatak etabliranja mladih igrača. I dok je rezultatski pad neosporan, Slaven je i dalje u aktivnoj poziciji što se tiče borbe za Europu, koja teško da je ljetos mogla biti stavljena kao imperativ u viziji klupske sportske politike. Iz tog pogleda, sve i da Belupo nastavi niz bez pobjeda i sezonu završi na 8. mjestu, neće to biti ništa lošije od posljednjih 10 sezona u kojima je Belupo zauzimao pozicije isključivo od 6. do 9. mjesta, nerijetko uz barem nekoliko perioda drame koja je uključivala aktivnu borbu za opstanak.

Nedostatak etabliranja mlađih igrača također je upitni argument, jer Zekić je ove godine u startera i game-changera pretvorio Antu Crnca, 19-godišnjeg krilnog napadača čije dobre partije i dalje prolaze u sjeni javnosti. Prije nego se detaljnije dotaknemo Crnčevih igara, spomenimo da je Zekić lani etablirao i Lovru Zvonareka, tada 16-godišnjaka koji je rušio ligaške rekorde, a na koncu je prodan u minhenski Bayern, dok su ove sezone solidnu minutažu dobili i 21-godišnji Novak Tepšić, 22-godišnji Filip Hlevnjak, kao i niz relativno mladih domaćih 24,25-godišnjaka (Sušak, Soldo, Bosec, Martinaga, Mudražija, Žuljević). Seniorske debije su u ovoj sezoni upisali i 16-godišnji Frano Vlašić, kao i 17-godišnji Filip Krušelj. Ako pogledamo prosječnu dob momčadi, opet koristeći Transfermarkt, Belupo je druga najstarija momčad lige (25,8) no ne odudara značajno od ligaškog prosjeka (25,2).

Ante Crnac je, naročito u drugom dijelu sezone uz pad forme Arbëra Hoxhe, jedini ispušni ventil Farmaceuta u ofenzivnom dijelu igre, te je svoju prvu punopravnu sezonu oplemenio sa 6 golova i 1 asistencijom, čime je uz spomenutog Hoxhu prvi strijelac momčadi. Uz to, uvjerljivo je vodeći šuter i dribler svoje momčadi, nalazi se u najviše duela, dok je prvi vrhu ljestvice i po pitanju ključnih dodavanja. U konkurenciji svih krilnih igrača lige, Crnac je u najboljih 10% po pitanju zabijenih golova, osvojenih duela na tlu, osvojenih duela u zraku, ukupnom broju driblinga, ali i uspješnim driblinzima, kao i ukupnom broju udaraca. Iznadprosječno je rangiran i po dodavačkim kategorijama, asistencijama i ključnim dodavanjima, te pretrpljenim prekršajima. Sve ove brojke treba naravno “normalizirati” s onim što vidimo gledajući Slaven, a to jest da je su oni momčad koja ne gaji ofenzivni stil igre, nema veliki volumen napada, te je primarna pomisao u momčadi ona reaktivna iznad kreativne. Kreirane velike prilike i asistencije manjkave su kategorije za igrača njegove uloge, a tu dolazimo do mane koju zaista ne možemo osporiti Zekiću, no Zekiću sportskom direktoru, a ne Zekiću treneru.

Percentilni graf Ante Crnca u usporedbi s drugim krilnim igračima HNL-a; Grafika: Andrej Buvač; Data: Sofascore

Belupo već dvije sezone muku muči po pitanju klasičnog napadača/realizatora. U prošloj je sezoni vrh napada držao nepoderivi Ivan Krstanović, uz Arbëra Hoxhu i Hansela Zapatu, da bi pred kraj sezone čak i Lovro Zvonarek uskočio na lažnu devetku. Odlaskom Zapate i pronalaskom idealne pozicije lijevog krila za Hoxhu, knjiga je spala samo na Krstanovića, a i on je ljetos prvotno napustio, pa se kasnije ipak vratio u klub. Dovedeni su kosovski teškaš Arb Manaj i Marko Žuljević koji je prošle sezone rešetao protivničke mreže u dresu Marsonije u 3. HNL – Istok. Manaj je značajniju minutažu počeo dobivati tek u 2023., a i tada je pokazao kako mu se igračke kvalitete ne svode na golgeterstvo, već na duel igru, te otvaranje prostora suigračima iz drugog plana – jedini je gol u dresu Farmaceuta zabio tek niželigašu Nedelišću u Kupu. Žuljević je pak u nekoliko navrata pokazao kako se radi o zanimljivom igraču, zabivši 1 pogodak i asistiravši 2 puta, no s prosječnom minutažom od 15-ak minuta po nastupu, koja se u 2023. svela na jedva 30 minuta igre u svim nastupima, teško je bilo očekivati više. Ostala ofenzivna pojačanja (Fanimo, Mihalić, kao i Perošević na zimu) opet se po igračkim karakteristikama ne mogu nazvati punokrvnim napadačima. Preostaje opet Ivan Krstanović kojeg nazvasmo nepoderivim, no s 40 godina na leđa i njega godine stižu te vidljivo nije sposoban kontinuirano odrađivati više od 30-ak minuta po utakmici, a nejasno je zašto je već 2 godine u Slavenu jedina ozbiljna napadačka opcija. Ofenzivna neefikasnost očita je i pregledom statistika, jer samo su Dinamo, Hajduk i Rijeka stvorili više velikih prilika od Slavena (40), no isto tako su ih samo Dinamo i Lokomotiva promašili više od Farmaceuta (25).

U ulozi sportskog direktora se stoga Zekića može kriviti za nedostatak reakcije na tržištu, jer napadača ili lažnog napadača igrao je u posljednje vrijeme Mudražija, ili pak od ostatka momčadi izolirani Crnac. Sporne su i pozicije bekova, pa tako na desnoj strani kao prirodno rješenje imamo tek Boseca, a u njegovom su odsustvu tamo igrali i Mudražija, Hlevnjak; lijevo su pak usprkos dvama rješenjima u vidu Talysa i Martinage igrali Bosec, Soldo, a po novome i Hoxha. Momčad koja već gaji problem s vlažnom municijom teško će profitirati od udaljavanja Hoxhe od gola. S druge strane, ekipa je prenakrcana stoperima, veznim igračima sličnih karakteristika, kao i krilnim napadačima koji na koncu dobivaju i najmanju minutažu.

I dok možemo pričati o pragmatičnom i golom-oku “neuglednom” Belupu, koji usprkos tom stilu kontinuirano postiže rezultate iznad očekivanja, dojam je kako stil igre diktira kvaliteta (ili odsustvo) iste većine prvotimaca. I statistički gledano se Belupo u većini kategorija nalazi u donjem domu HNL-prvoligaša, i nakon sezone i pol nisu zamjetni neki složeniji uzorci ni mehanizmi igre u izgradnji napada, no s obzirom na štof koji Zekić koristi za kroj momčadi Slavena, kao i povijesne pokušaje nešto otvorenije igre koji su uglavnom završili harakirijem, neminovan je zaključak kako je Zekić najzaslužniji za overachievment kojem svjedočimo ove sezone. Dobro posložena obrana (koja propušta tek protiv Dinama) najveći je Zekićev trag u klubu, pa su tako tek Dinamo i Hajduk protivnicima dopustili manje velikih prilika.

Ilustracija: Andrej Buvač / Luka Vujić; Data: Sofascore

Nevjerojatne su stoga, uzevši u obzir sve gore navedeno, vijesti kako se Zekiću sprema otkaz. Takve vijesti, spomenusmo na početku teksta, objavljene su jučer, da bismo danas dobili oprečne informacije. Jedni su mediji prenijeli kako je Zekić sa sastanka s klupskom upravom izašao nasmiješen, kako se o njegovoj budućnosti kao treneru uopće nije raspravljalo, već se pričalo o dugoročnoj strategiji kluba i budućim planovima. Otprilike istovremeno druga je medijska struja izbacila vijest kako su Zekiću s krajem sezone dani u Koprivnici odbrojani, a sve je navodno potvrdio i Zekićev agent Miroslav Bićanić. Je li to samo jedan uteg na vagi pregovora i jačanja Zekićeve pozicije vezano za ostanak u klubu, ili se službeni Slaven Belupo trudi sakriti pozadinske drame u vidu i dalje aktualne borbe za Europu, ostaje nam za vidjeti. U svakom će slučaju, trener Zoran Zekić će nedostajati Koprivnici, ali i HNL puku. Sportski direktor Zoran Zekić – not so much.

Komentari

Povezano