Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Nitko kao Amanda Nunes

51 sekunda. Toliko je trebalo Amandi Nunes da 2018. nokautira Cris Cyborg i upiše se u povijest ne samo ženskog MMA, već cjelokupnog MMA. Nunes je u samo 51 sekundu u potpunosti razvalila jednu od najstrašnijih borkinja koja je u obranu svog pojasa ušla s 20 pobjeda u nizu. Nunes je s tom pobjedom postala treći borac u UFC-u (prvi ženski) koji je simultano držao 2 pojasa u najpopularnijoj MMA organizaciji. 5 godina kasnije, Nunes se umirovila kao borkinja koja je postavila rekorde za najviše pobjeda, najviše pobjeda prekidom, najviše nokauta, najdužim nizom pobjeda, najviše pobjeda u borbama za titulu i najviše rušenja u povijesti UFC-ove ženske bantam kategorije.

Većina velikana MMA se umirove neporaženi ili su tek duboko u svojim karijerama izgubili svoj prvi meč. Nunes je prvi poraz upisala već u prvoj borbi te je nakon 13 borbi imala četiri poraza. 2014. je Cat Zingano pobijedila Nunes nokautom te joj nanijela 4. poraz u karijeri. Teško da je itko mogao predvidjeti što će Amanda napraviti u narednih 9 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KAKO JE SVE POČELO?

Amanda Nunes rođena je 30. svibnja 1988. u Pojuci, gradiću nedaleko od Salvadora (Brazil). Roditelji su joj se rastali kada je imala četiri godine te je živjela s majkom koja je uz svoj redoviti posao prodavala hot dogove, slatkiše i šminku kako bi uzdržavala obitelj. Majka je uvijek poticala Amandu da se bavi sportom kako bi izbacila iz sebe višak energije. Nunes je dugo trenirala nogomet u osnovnoj školi te je čak imala ponudu se priključiti momčadi Vitórie, ali Amandina majka joj nije dopustila zbog školskih obaveza.

Amandina majka Ivete je redovno trenirala boks te je često bila u kutu Jose Silvi, Amandinom stricu koji je bio vale tudo borac. Ivete je prvo upisala Amandu na capoeiru kada je imala 5 godina te ju je nakon dvije godine prebacila na karate. Otac u počecima nije podržavao to što Amanda trenira borilačke vještine. S druge strane, majka je Amandi pružala punu podršku te Nunes sa 16 godina počinje trenirati boks i jiu jitsu. Unatoč tome što je bila jedina žena u teretani, nije joj trebalo puno vremena da počne dominirati na sparinzima protiv muških kolega. Sa 17 godina se preselila  u Salvador kako bi trenirala u akademiji Edsona Carvalha te je počela trenirati i judo. Budući da je i u novoj dvorani bila jedina djevojka, a logo akademije su dva lava, njen trener i ostali borci su je počeli zvati “Leoa” (lavica na portugalskom), nadimak koji je koristila kroz cijelu karijeru. Nunes je 2007. počela trenirati MMA te je godinu dana nakon imala svoju prvu profesionalnu borbu.

„Spavala sam na strunjači, probudila bi se oko 4:30 ujutro da s trenerom očistim cijelu teretanu. Bilo je i drugih sportaša koji su živjeli u dvorani, ali ja sam bila jedina žena. Probudili bi se vrlo rano kako bi očistili teretanu za prvi sat jiu-jitsua koji je počeo u 6 ujutro. Živjela sam tamo, pa zašto ne bih pomogla treneru? I to je dio života borca… Danas, kad pogledam unatrag, mislim da je bilo itekako vrijedno proći kroz sve ovo.“

Amanda Nunes

POČECI PROFESIONALNE KARIJERE

Amanda je prvu borbu odradila protiv Ane Marije. Nunes je u svom debiju izgubila nakon samo 35 sekundi polugom na ruci. Nakon lošeg početka, Amanda je zaredala 5 pobjeda nokautom u nizu te je krajem 2010. godine potpisala za Strikeforce. U Strikeforceu je odradila dvije borbe; prvu je pobijedila a drugu izgubila. Nakon toga prelazi u Invictu gdje je opet imala jednu pobjedu i poraz kao u Strikeforceu. 2013. potpisuje za UFC te u prve dvije borbe prvi put nakon 3 godine upisuje dvije pobjede u nizu. 2014. je Amanda Nunes imala najveću borbu u svojoj karijeri do tad. Protivnica je bila Cat Zingano te bi Nunes pobjedom potencijalno ušla u razgovore o borbi za titulu. Amanda je vrlo dobro odradila prvu rundu, ali Zingano je preokrenula meč te na kraju slavila tehničkim nokautom u trećoj rundi. Nunes je nakon te borbe u posljednjih 6 mečeva imala omjer od 3 pobjede i 3 poraza. Nakon tog poraza, počeo je Amandin put prema samome vrhu.

POTPUNA DOMINACIJA ŽENSKIM MMA

Amanda Nunes od 2015. do 2021. je zaredala 12 pobjeda u nizu te je osvojila pojas u bantam i perolakoj kategoriji UFC-a. U tih 6 godina je pobjeđivala neka od najvećih imena u povijesti ženskog MMA. Od već spomenute Cris Cyborg, do pobjeda protiv Miesha Tate, Valentine Shevchenko (dva puta), Ronde Rousey i Holly Holm, Nunes je u većini slučajeva u potpunosti dominirala svoje protivnice. Nunes je u tih 6 godina demonstrirala da je kompletna borkinja; imala je fantastičnu stojku u kojoj je bila jedna od najjačih udaračica, pokazivala je izvrsno hrvanje te je 3 puta završila svoje suparnice submissionom. U tom periodu je Amanda čak 6 puta obranila pojas u bantam kategoriji te je 2 puta obranila pojas perolake kategorije. Nunes je tako jedini borac (gledajući oba spola) u povijesti UFC-a koji je simultano branio dvije titule.

Savršeni niz je prekinut u prosincu 2021. Amanda Nunes je poražena u drugoj rundi od Julianne Peñe te je izgubila svoj pojas u bantam kategoriji. Nunes u toj borbi nije izgledala kao inače te ostaje dojam da je i podcijenila Peñu. Nunes je u uzvratnoj borbi pokazala svoju klasu i zašto je najbolja ikad. Punih 25 minuta je u potpunosti dominirala protiv Peñe te je postala prva osoba u povijesti UFC-a koja je dva puta postala dvostruka prvakinja.

NITKO KAO AMANDA

Nakon godina dominacije, jučer je došlo vrijeme za posljednji ples. Amanda Nunes se borila protiv Irene Aldane te je po tko zna već koji put dominirala svih 25 minuta i obranila pojas. Nunes se rijetko isticala van oktagona s bahatim izjavama ili neprimjerenim ponašanjem. Kao svaki veliki sportaš, najviše je pokazala na borilištu. Borba protiv Cyborg je bila sunaslovna borba na priredbi koju je predvodio povratak Jon Jonesa oko kojeg se digla velika prašina zbog „piktogram“ skandala. Oči svijeta su bile uprte na povratak Jonesa, ali Amanda je s 51 sekundom briljantnosti skrenula pozornost na svoju veličinu. Narednih 5 godina je bilo samo bonus na već najuspješniju karijeru u povijesti ženskog MMA. Amanda Nunes ulazi u povijest kao apsolutni GOAT ženskog MMA te je pitanje hoćemo li ikada vidjeti borkinju koja će ponoviti uspjehe Lavice iz Brazila.

Nunes nakon pobjede protiv Aldane (Foto: Guliverimage)
Komentari