Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Od problematičnog dječaka do UFC legende koja zaslužuje još jedan napad na titulu

Kajuni, francuska etnička grupa koja obitava na području američke savezne države Louisiana. Oni su potomci prognanika iz francuske kolonije Akadije, današnje Nove Škotske, koji su napustili svoju domovinu 1775. godine i pronašli utočiste u već spomenutoj Louisiani desetak godina kasnije. Nakon ovog geografskog uvoda, zasigurno ne biste pomislili da će se u ovom tekstu pričati o MMA-u. Međutim, postoji jedna poveznica između slobodne borbe i etničke grupe Kajuni, a to je Dustin Poirier.

On je rođen u Lafayetteu, gradu smještenom uz rijeku Vermilion. Kao dječak Dustin je bio jako živahan te je stalno upadao u probleme i ulične borbe. Uslijed toga, u tom trenutku 14-godišnji Poirier napustio je školu te se posvetio borilačkim vještinama. Bavio se hrvanjem i jiu-jitsom, a četiri godine kasnije odradio je svoju prvu amatersku borbu, no zanimljiv je način na koji je stigao do nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnja cura Jolie (današnja supruga), vozila ga je čak šest sati do savezne države Arkansas, kako bi se Dustin okušao u svom prvom amaterskom meču. Pobijedio je i započeo svoj put prema onomu što je danas, legenda UFC-a i budući član Kuće Slavnih.

Početak UFC karijere

Dijamant“ je u najveću svjetsku organizaciju ušao na početku 2011. godine, sa skorom (8-1). Kao borac perolake kategorije, Dustin je upisao četiri uzastopne pobjede, a onda mu je prvi poraz u UFC-u nanio “Korean Zombie“. Vratio se Poirier nakon tog poraza, u idućem nastupu svladao je Jonathana Brookinsa, tako što ga je prisilio na predaju.

Međutim, odmah u idućem meču doživio je novi poraz. Cub Swanson slavio je jednoglasnom odlukom sudaca. Tri pobjede, način je to na koji je Američki borac francuskih korijena odgovorio na poraz. Pobjednički niz donio mu je okršaj koji je promijenio njegovu karijeru za 360 stupnjeva.

Nikad poraz samo lekcija

U rujnu 2014. godine, dva borca u usponu odmjerila su snage u MGM Grand Areni. “Sin City” poznatiji kao Las Vegas, bio je mjesto u kojem se tada petoplasiranom borcu UFC-ove perolake kategorije, Dustinu Poirieru suprotstavio Conor McGregor, zvijezda u nastajanju. Meč nije dugo trajao, “Notorious“ je u prvoj rundi nokautirao “Dijamanta“ te nastavio svoj pohod na pojas. Taj meč bio je prekretnica u Dustinovoj karijeri. Do tada se borio u perolakoj kategoriji (do 66 kilograma), ali ovaj poraz natjerao ga je na promjenu.

Idući meč Poirier borio se u kategoriji iznad, a to je laka kategorija (do 70 kilograma). Promjena se pokazala uspješno, s obzirom na to da je u pet godina ostvario skor (8-1), uz jedan no contest. Redom su padali borci kao što su Anthony Pettis, Justin Gaethje i Eddie Alvarez.

Ovi rezultati doveli su Poiriera do borbe za privremenog prvaka lake kategorije, a protivnik mu je bio prvak perolake, Max Holloway. U spektakularnoj borbi, nakon pet rundi rata, Poirier je slavio jednoglasnom odlukom te izborio okršaj s neporaženim Khabibom Nurmagomedovom.

Okršaj u pustinji

U rujnu 2019. godine, najveći mogući izazov pred sobom imao je Dustin, a to je Khabib pred prepunom arenom svojih obožavatelja. Meč se održao u Abu Dhabiju, dijelu svijeta koji je obiluje onima koji vole neporaženog Dagestanca. Na gostujućem terenu “Dijamant” se jako dobro držao te je bio ravnopravan protivnik velikom favoritu.

Svoju priliku Dustin je imao početkom treće runde. Giljotinom je pokušao završiti Khabiba, bila je ona čak i dobro izvedena, no Khabib se izvukao uz oduševljenje prepune arene na Yas otoku. Dagestanac je iskoristio umor koji je bio vidno prisutan kod Dustina te ga je završio do kraja runde za svoju 28. pobjedu u karijeri.

Od korone pa sve do danas

Jedan od najboljih mečeva u novijoj povijesti UFC-a, održan je za vrijeme pandemije koronavirusa, a bio je to okršaj Poiriera i Dana Hookera. U lipnju 2020. godine, UFC-ov Apex svjedočio je pravoj definiciji borilačkog rata. Iako je izgubio prve dvije runde, Dustin se vratio u meč te odlukom sudaca svladao Novozelanđanina u epskoj bitci za pamćenje. Nakon toga uslijedila su dva okršaja s Conorom McGregorom. Dustin je izabrao Conora ispred pojasa, jasno, ponajviše zbog novca, ali imao je veliku želju za osvetom poraza iz 2014. godine.

Dustin je u prvom meču slavio nokautom u drugoj rundi, dok je u drugom slavio na način da se Irac ozlijedio. Novu priliku za napad na pojas dobio je u prosincu 2021. godine. Prvak je bio Brazilac Charles Oliveira, a i ovog puta bila je kobna treća runda kao i u meču s Khabibom.

Čak je i način poraza bio isti, “Do Bronx“ je slavio rear naked chokeom te nanio Dustinu sedmi poraz u karijeri. Nakon još jednog neuspješnog napada na pojas, Dustin je imao dva nova meča i polovičan uspjeh. Prvo je submissionom svladao Michaela Chandlera, dok je nakon toga upisao poraz od Justina Gaethjea, nokautom. Ovaj poduži rezime Dustinove karijere doveo nas je do njegovog posljednjeg meča.

Slatko spavaj, Saint Denisu!

Proteklog vikenda održan je UFC 299 u Miamiju. Event je predvodio Sean O’Malley, koji je nakon pet rundi svladao Chita Veru. Sunaslovna borba večeri bio je okršaj Poiriera i Francuza Benoita Saint-Denisa. U prvoj rundi, Francuz je nametnuo svoj gameplan te je rušio na pod Poiriera. Čak tri puta pokušao je Dustin giljotinom završiti meč u prvoj rundi.

Na pauzi između rundi, Mike Brown, Dustinov trener savjetovao ga je da ne koristi više tehniku submissiona. Međutim, Dustin je to u drugoj rundi ponovio još dva puta. Svih pet pokušaja Saint-Denis je obranio, ali nije obranio desni kroše. Upravo taj desni kroše uspavao je Francuza te donio “Dijamantu“ jubilarnu 30. pobjedu u karijeri.

Plan Saint-Denisa bio je vrlo jasan, a to je što više koristiti hrvanje. Na nogama, Francuz je dosta forsirao koljena prema glavi Poiriera, dok je uz žicu forsirao klinč te laktove. “Gameplan“ mu je bio uspješan te je komotno uzeo prvu rundu s 10-9.

Odmah na startu druge runde, Poirier je ponovo završio na podu. Saint-Denis bio je u dobroj situaciji, ali Dustin se izvukao te podigao na noge. Već apostrofirani desni kroše pravio je probleme “God of Waru“, a upravo s tim krošeom Dustin je prvi put uzdrmao Francuza.

Nakon krošea, sjeo je i zadnji direkt te je 11. borac lake kategorije bio u velikim problemima. Pokušao je Poirier giljotinu odmah potom, ali brzo je odustao te je ponovno desnim krošeom ugrozio Francuza, ali ovog puta nije bilo spasa Benoitu.

Dosta ovaj kroše podsjeća na udarac Daniela Cormiera, s kojim je nokautirao Stipu Miočića u prvoj njihovoj borbi. Može se slobodno reći da je to neka vrsta skrivenog krošea, kojeg protivnik teško vidi. Nije to klasični, dugi i široki kroše, već je to kratki s puno bliže distance koji sjeda točno na bradu.

Zaslužuje li Poirier još jedan “title shot“?

Kao što već znamo, 35-godišnji borac iz Louisiane imao je do sada dvije prilike za osvojiti titulu UFC prvaka. Prvi put ga je zaustavio Khabib, a drugi put Oliveira. Trenutni prvak lake kategorije je Khabibov učenik i prijatelj, Islam Makhachev.

Poirier je treći izazivač u lakoj kategoriji, a ispred njega su Charles Oliveira i Justin Gaethje. Brazilac ima ugovoren okršaj s četvrtim izazivačem, Armanom Tsarukyanom na idućem velikom događaju, UFC 300. Na istom eventu nastupit će i Gaethje, koji će se boriti za BMF pojas protiv Maxa Hollowayja. Dustin je jasno poručio što želi sljedeće, to je okršaj s Makhachevom u lipnju.

UFC u planu ima dva velika eventa u lipnju, prvi je odmah na startu mjeseca u New Jerseyju, dok je drugi na kraju šestog mjeseca u Las Vegasu. Realnija opcija čini se ovaj drugi. Islam je nedavno izjavio kako se želi boriti što prije te da ga ne zanima protivnik. Poirieru se otvara odlična prilika za lipanj, s obzirom na to da bolje rangirani izazivači od njega već imaju ugovorene okršaja.

Jedino pitanje zapravo je: “Zaslužuje li on to?“. Moj odgovor je da. Dustin je u velikom stilu upisao novu pobjedu u svojoj karijeri, a Saint-Denis je sve samo ne lagan protivnik. Borac koji nadolazi te je u naponu snagu, nije uspio slomiti starog, iskusnog lisca kao što je Dustin.

Pogledajte samo ovaj rezime, a još uz to dodajmo imena kao što su Eddie Alvarez, Dan Hooker, Anthony Pettis… Stvarno impresivno, zar ne? Na UFC-u 299, Dustin Poirier je postao 13. borac koji je nastupio minimalno 30 puta u najvećoj svjetskoj organizaciji. Možete li pogoditi, tko ima najveći postotak pobjeda od tih 13 boraca?

Odgovor je jednostavan, Dustin “The Diamond” Poirier. Imamo primjer Tonyja Fergusona, koji je imao dugi niz pobjeda, a onda je došao poraz i to je bio kraj njegove karijere. Dustin se za razliku od Tonyja, čak osam puta vraćao pobjednički nakon gubitka. U prijevodu, Dustin nikada nije gubio back-to-back mečeve.

Dugovječnost je ono što krasi Dustina. Od trenutka kada je zakoračio u profesionalne vode, a bilo je to tamo sada već davne 2009. godine, Poirier je svake godine upisao barem jedan nastup. I sam je kazao kako zna da je njegov kraj blizu te da svaki puta ostavi dio sebe u kavezu. Ratovi koje je prošao, a bio ih je u tri: Holloway drugi meč, Gaethje prvi te makljaža protiv Hookera.

Svi navedeni zasigurno su oduzeli par godina života “Dijamantu”. Stoga, Mick Maynard i Sean Shelby, udružite snage te ponudite nam meč Poiriera i Makhacheva, jer to svatko tko voli Dustina želi gledati.

U tom potencijalnom dvoboju Makhachev je veliki favorit, ali bio je i Khabib pa je svejedno malo nedostajalo Dustinu da skine tu famoznu Khabibovu “nulu”. Islam je pokazao da je ranjiv, a postoji li čovjek koji je više zaslužio pojas od Poiriera? Na Dani Whiteu i njegovim suradnicima je da omoguće Dustinu taj meč, jer vrlo lako moguće bi to mogao biti njegov posljednji ulazak u oktagon.

Komentari