Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Inker Zaprešić vraća se u hrvatski nogomet

Nogometni klub Inker Zaprešić osnovan je 25. srpnja 2022. godine, nakon odlaska u stečaj starog kluba Inter Zaprešić. Podsjetimo, višemiljunski dugovi, nagomilani tokom vladavine alfe i omege kluba Branka Laljaka i blokade bivših igrača Serdara Serderova te Borislava Tsoneva rezultirali su raspuštanjem ekipe prošlog ljeta i gašenjem popularnog Diva iz predgrađa, ekipe koja je osvojila 1. Hrvatski nogometni kup 1992. godine i bila u borbi za naslov prvaka Hrvatske do posljednjeg kola u sezoni 2004./2005.

Pokušao je Inter potencijalnim partnerstvom kao feeder klub Dinama, panično tražeći investitore, no u konačnici se nije pojavio nitko i zbog duga od nešto manje od 600.000 € klub je morao otići u bankrot te izaći iz drugoligaškog ranga hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Zaprešićani nisu odustajali te su osnovali Inker, klub starog imena iz razdoblja 1991.-2003., kojem je ime dao još jedan ugašeni gigant zaprešićke privrede, tvornica keramike. Glavni cilj novog kluba i novog predsjednika Lovre Benčevića bio je nastaviti tradiciju omladinske škole nekadašnjeg Intera iz kojeg su proizašli brojni kvalitetni igrači, a u prvoj sezoni Inker nije imao seniorski pogon.

Omladinski pogon ustrojen je s 15 različitih starosnih kategorija u kojima je treniralo i igralo oko 200 djece iz zapadnog zagrebačkog predgrađa, a školu nogometa vodi HNL zaljubljenicima dobro poznato ime – Ernad Skulić, čovjek s više od 150 nastupa u dresu Keramičara. Juniori Inkera prošlu su sezonu okončali završivši na uvjerljivo posljednjem mjestu s tek 14 bodova iz 30 utakmica, što i nije tako porazno kad se zna da je klub praktički počeo djelovati na ljeto, kad je većina ostalih ekipa bila u već poodmaklom stadiju priprema. Zbog tog neuspjeha će juniori sljedeće sezone ipak igrati u nižem rangu.

A iako je stav novog vodstva kluba u početku bio da krenu bez seniorskog pogona, o osnivanju seniorske ekipe počelo se šuškati početkom 2023. godine, a prvi treninzi i ekipa počeli su se slagati u veljači. Vodstvo kluba prijavilo je seniorsku ekipu za sezonu 2023./2024., a Nogometni savez Zagrebačke županije donio je odluku kako klub neće krenuti iz najnižeg ranga, 1. županijske nogometne lige Zapad, već iz jedinstvene Zagrebačke županijske nogometne lige, 6. ranga natjecanja.

Kad je odluka bila javno obznanjena, Zaprešićani su krenuli slagati jaku ekipu, a sve je započelo s trenerom Tomislavom Gondžićem. On je još jedan iz plejade bivših igrača Intera, koji je u sudačkoj nadoknadi Vječnog derbija 2. prosinca 2000. godine zabio pobjednički pogodak za 3:2.

Seniorske pripreme kreću 20. srpnja, a Interu je kao novi igrač već potvrđen Tomislav Šarić, 33-godišnji veznjak i bivši igrač Osijeka, Splita, koji je kao mladić otišao u redove Parme i u Italiji se zadržao nekoliko godina. Uz Šarića, u klub dolazi i Gordan Barić, igrač s HNL iskustvom igranja u Slaven Belupu, Lokomotivi i Rudešu, koji je s 28, još uvijek u najboljim igračkim godinama. Akvizicija je i Filip Soldo, brat Kölnovog Nikole Solda i sin proslavljenog Vatrenog Zvonimira Solde. Filip Soldo je bivši junior Dinama i Lokomotive koji je seniorsku karijeru gradio u Gorici, Kustošiji, Rudešu, Karlovcu i Ravnicama, a sada bi trebao biti još jedno veliko pojačanje Zaprešićana. Kao šlag na tortu, u klub je došao i Marko Ćosić, nekadašnji igrač Hajduka, Rudeša, Hrvatskog Dragovoljca i brojnih stranih klubova među kojima se ističu Haugesund, Rudar Velenje, Hapoel Afula te malteška Gzira Utd.

Što se omladinske škole tiče, kao treneri su dovedena redom poznata HNL imena i bivši igrači Zaprešićana: juniore će voditi Stjepan Poljak, kadete Bernard Gulić, starije pionire Tomislav Mazalović, a limače Ninoslav Kordić, među ostalima.

Cilj kluba nastaviti je s dobrom tradicijom rada u omladinskoj školi, vratiti zaprešićku publiku na stadion i potencijalno ući u viši rang već u prvoj sezoni. Hoće li to Keramičarima poći za nogama i rukama, vidjet ćemo već krajem kolovoza kad započne prvenstvo.

Komentari

Povezano