Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Pau Cubarsi je čudo, ali ne mora odmah biti mesija

Ne treba se vraćati dugo u prošlost, čak niti više od četiri mjeseca, kako bi se sjetili ozbiljnih problema koje je Barcelona imala u ovoj sezoni. Financijsko uništavanje kluba potezima prijašnjih čelnika je stvorilo drastične amplitude. Prvenstvo je osvojeno prošle sezone, no već ove se u nekim trenucima činilo kako će klub jedva doseći i treće mjesto na tablici.

Izostanak uspostavljanja konkretne filozofije i sportske politike u klubu se očitovao i objavom da Xavi napušta poziciju trenera na kraju sezone. Mnogi su vjerovali da će klub imati u Ligi prvaka još ozbiljnih problema i protiv Napolija, dok je u La Ligi Girona bila ta za koju se mislilo da će završiti ispred Barcelone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Barcelona je kroz 2024. uhvatila ritam. S 10 utakmica u nizu bez poraza do utakmice s Realom su dohvatili drugo mjesto lige gdje sada imaju 2 boda prednosti ispred Girone, no još bitnije je da su izgledali dobro u Ligi prvaka.

Povratak La Masie

Nema sumnje da je od pomoći bilo pronalaženje forme ključnih igrača kao što su Ilkay Gundogan, Raphinha i Robert Lewandowski, no oči javnosti su bile uperene u klince iz Barcelonine škole, La Masie. U kratkom roku je Lamine Yamal opjevan kao najveći potencijal na poziciji desnog krila trenutno u Europi, a brojke i dojam koji ostavlja dokazuju da se ne radi tek o pretjeranoj medijskoj pompi.

Uz Yamalov, prati se i razvoj Fermina Lopeza te Hectora Forta, no od svih njih je najzanimljiviji slučaj Paua Cubarsija. Sa 17 godina i 79 dana je Cubarsi postao najmlađi branič koji je igrao utakmicu četvrtfinala Lige Prvaka te je u tom prvom susretu protiv PSG-a, ali i u utakmici osmine finala prije toga, dokazao da je već sad na razini za igru protiv europskih velikana.

Kada je Barcelona izbacila Napoli u osmini finala, Xavi je dao izjavu za medije: “Srce i tlak su mi mirni kada Cubarsi ima loptu u nogama”. To je uistinu i najfascinantnija stvar kod ovog mladog stopera. Samopouzdanje, mirnoća i sigurnost koju polučuje pri svakom dodiru s lopte i pri svakom upućenom dodavanju.

Mirnoća poput veterana

Cubarsi nije stoper nenormalnih fizičkih predispozicija za svoje godine. Viđali smo i veće, i brže, i jače od njega, no njegova anticipacija kretanja protivnika te putanje lopte, kao i pravovremenost u duelima te inteligentno pozicioniranje ostavljaju dojam kao da se radi o veteranu.

U utakmici protiv Napolija je Cubarsi pospremio u džep Victora Osimhena za kojeg su donedavno brojni klubovi razmišljali platiti barem 90 milijuna eura, a svoje defenzivne sposobnosti je pokazao i protiv Atletico Madrida gdje se borio s Alvarom Moratom i Antoineom Griezmannom.

Protiv PSG-a su pak jako bile vidljive njegove kvalitete u posjedu. U prvom poluvremenu je imao više uspješnih dodavanja nego li ijedan drugi igrač na terenu, a ta dodavanja su varirala od onih sigurnih i kratkih do dijagonala prema Julesu Koundeu ili pak fantastičnog dodavanja kroz linije prema Lewandowskom. Upravo je ta lopta bila pokretač akcije koja će završiti golom za Barcelonu.

Jednostavno je nevjerojatno da momak od 17 godina u utakmici četvrtfinala Lige prvaka protiv PSG-a ne osjeća apsolutno nikakav pritisak. Nismo od njega vidjeli niti jedno panično dodavanje natrag prema golmanu i niti jednu loptu napamet jer je prijetila opasnost pa je se morao riješiti. Xavi je izjavio da u povijesti Barcelone nisu vidjeli stopera s ovakvim sposobnostima u izgradnji napada što je vjerojatno maksimalni oblik pohvale koju je mogao dobiti.

U 14 odigranih utakmica koje ima u ligi i Ligi prvaka, Cubarsi je pokazao da može poslati dugu loptu, dijagonalu, centaršut, prizemnu koja reže kroz linije te da je uvijek pravilno pozicioniran kako bi si otvorio dobar kut. Njegova supermoć je što sve to može raditi s obje noge što je nevjerojatan kvalitet.

Cubarsi dakako nije igrač bez mane. Ona trenutno najočiglednija je što zna nepotrebno ulaziti u oštriji ili klizeći start, a nije uvijek najprecizniji kada ga izvodi. Osjetilo se to najviše u utakmici protiv Granade kada je obrana Barcelona malo visila jer je Cubarsi bio preželjan oduzete lopte pa je umjesto konzervativnijeg i pametnijeg rješenja birao ono radikalnije. To je aspekt na kojem se može poraditi, a ovaj mladić ima svakako vremena za to.

Dijete ne mora odmah postati x-faktor

Umjesto toga, najveći upitnik kod Cubarsija je koliko će se dobro nositi s pritiskom koji mu stvaraju mediji i analitičari. Cubarsi je vjerojatno i sam svjestan svojih kvaliteta te svojih odigranih partija, no protiv PSG-a se primjerice stvorio narativ da je pospremio Kyliana Mbappea u džep.

Taktika PSG-a i Luis Enrique su bili primarni krivci za neefikasnost Mbappea u toj utakmici jer su ga potpuno nejasno stavili van fokusa ofenzivnih akcija, a onda kada je to i bio, Mbappe je puno češće ulazio u duel protiv Koundea i Ronalda Arauja, nego li protiv Cubarsija. To nije zaustavilo ljude na internetu da pišu o Mbappeova tri osvojena duela od njih 13 u koliko ih je ušao te da uz to spominju Cubarsija kao da je on taj koji je osvojio tih 10 duela protiv njega.

Ovaj mladi stoper je dokazao da je izuzetan u skoro svim nastupima te je jednostavno nepotrebno da mu se pripisuju zasluge samo kako bi se podigao hype. Hype već postoji, svatko tko ga je gledao vjerojatno već i vjeruje u isti te su ovakve stvari kontraproduktivne. Dokazalo se to svojevrsno u iduće dvije velike utakmice, uzvratu protiv PSG-a te derbiju protiv Real Madrida.

Iako je Xavijevo postavljanje utakmice nakon dobivenog crvenog kartona Arauja bilo kontraproduktivno vađenjem Yamala iz igre kao najpotentnijeg igrača u tranziciji, problem je bio i što se od Cubarsija očekivalo da komandira tom obranom s igračem manje protiv potentnog pariškog napada.

Koliko god da je Cubarsi uistinu dobar i koliko god je već iznio neke teške utakmice prije te, nerazumno je postaviti narativ da on kao dječak bude mesijanska figura u baš svakom takvom idućem susretu. U tom uzvratu je osvojio sve duele u koje je ušao, no na njega je stavljen i teret odigravanja dugih lopti u tranziciji gdje ovoga puta nije bio toliko uspješan, što zbog pritiska na njemu što zbog izostanka opcija i raspoloženih suigrača.

Iduća utakmica, ona protiv Real Madrida, je donijela nove probleme. Iako je većinu utakmice odigrao na visokom nivou, njemu se prepisuje skrivljeni jedanaesterac u ranoj fazi susreta, koliko god da ga je Lucas Vazquez navukao. Donedavni heroj i budući najbolji stoper kluba je odjednom postao jedan od najgore ocijenjenih igrača u iduća dva susreta, a neki su pribjegli naglašavanju da se ipak radi o još neiskusnom dječaku.

Razbacivanje takvim epitetima i amplitude koje se o njemu formiraju u javnosti su nešto što niti jedan sedamnaestogodišnjak ne bi trebao proživljavati. Xavi mu je dao priliku, on ju je iskoristio i na solidnom broju utakmica je pokazao svoje kvalitete, no to ne znači da ga odmah treba proglasiti Mbappeovim kriptonitom, niti da ga treba šutati kada to ipak nije.

Okretanje kluba u smjeru La Masie je definitivno pohvalno, a čini se i po igru ispravno, zbog čega i ne čudi zaokret u odluci Xavija po pitanju odlaska. Cubarsi, zajedno s Yamalom i ostalim mladićima, izgleda kao ozbiljan zalog za budućnost te Barcelona s njima izgleda kao zanimljiv projekt u Xavijevim rukama, no s njih bi se morao skinuti teret i odgovornost igrača odluke. Neka dječaci ostanu za sada još dječaci, uostalom najbolje njihove partije smo i gledali dok se na njih nisu okrenula svjetla pozornice.

Komentari

Povezano