Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Gdje je nestao Petar Bočkaj?

Sofascore Hrvatska je na svojim društvenim mrežama objavila uobičajenu listu najbolje ocijenjenih igrača Super Sport Hrvatske nogometne lige u tekućoj sezoni i odmah upada u oko činjenica da se na popisu ne nalazi Petar Bočkaj koji je dugo vremena bio vodeći tj. najbolje ocijenjeni igrač lige.

Razlog? Bočkaj je pao ispod 50% odigranih dostupnih minuta u ovoj HNL sezoni čime više ne ispunjava Sofascore kriterije za uvrštenje na popis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dogodilo s igračem koji je prošle zime prešao iz Osijeka u Dinamo za 2,7 milijuna €, što je jedan od najvećih transfera ikada odrađenih između dva HNL kluba?

Sofascore Hrvatska – najbolje ocijenjeni igrači HNL u sezoni 2022./2023.

Taj transfer je bio i određena demonstracija moći koju zagrebački klub ima na HNL tržištu jer su kupili igrača u zimskom prijelaznom roku od tada direktnog konkurenta za osvajanje naslova prvaka Hrvatske. Bio je to i Božićni poklon za navijače Dinama (op.a. Bočkaj je predstavljen videom u kojem vadi dres Dinama iz vrećice ispod ukrašenog bora), a Bočkaj je trebao biti rješenje za kronični problem na poziciji lijevog beka. Praktično još od odlaska Josipa Pivarića u Dynamo Kijev 2017. godine, nitko od nominalno lijevih bekova se nije uspio ustaliti na toj poziciji u Dinamu. A pokušaji su bili brojni, pa su tako na toj poziciji zaigrali između ostalih i Amir Rrahmani te Jan Lecjaks. Šansu je dobio i iskoristio Borna Sosa, ali je on brzo napustio klub te je Dinamo reagirao dovođenjem Marina Leovca na početku sezone 2018./19. Leovac je igrao poprilično standardno, ali su se alternative praktično odmah počele tražiti. Uz velike najave je doveden François Moubandje (besplatno iz Toulousa), a nakon toga su plaćene odštete za Daniela Štefulja (1,0 milijun € Rijeci) i Marijana Čabraju (1,6 milijuna € Gorici). Nitko od njih nije se uspio nametnuti pa je priliku dobio “klinac” Joško Gvardiol, a nakon njegove prodaje na početku prošle sezone, poziciju je ponovno zgrabio igrač koji nije primarno lijevi bek, Bartol Franjić. Pokušao je Dinamo dati pravu priliku Štefulju u jesenskom dijelu prošle sezone, ali u tom trenutku on nije ispunio očekivanja te je sve kulminiralo porazom od Hajduka na Maksimiru gdje je bio žestoko kritiziran. I tu dolazimo ponovno do Bočkaja koji je u jesen 2021. odigrao odličnu polusezonu i bio najbolji igrač Osijeka koji je pak ozbiljno prijetio da odnese prvu titulu prvaka Hrvatske u Gradski vrt. Bočkaj je prošle sezone za Osijek odigrao 24 utakmice u svim natjecanjima na poziciji lijevog beka u sustavu sa 2 stopera ili lijevog bočnog igrača u sustavu sa 3 stopera. Pri tome je Osijek s njime u sastavu izgubio samo 2 utakmice: protiv CSKA Sofije u europskim kvalifikacijama te protiv Istre 1961 u ligaškoj utakmici. Zabio je 1 gol, ali i podijelio 6 asistencija. On je u ovom trenutku i najbolji asistent HNL od početka Lige 10 s 43 upisane asistencije. Prelazak u Dinamo popraćen je s velikim zanimanjem javnosti i očekivalo se da Bočkaj čvrsto zauzme poziciju u prvom sastavu aktualnog prvaka Hrvatske.

I sve je počelo zapravo odlično. Pod trenerom Željkom Kopićem, Bočkaj je zauzeo poziciju lijevog bočnog igrača u 3-5-2 sustavu i donio Dinamu dimenziju više, posebno kod centaršuta i prekida. Obrambeno nikada nije bio igrač na najvišoj razini, ali dok mu je leđa čuvao Josip Šutalo njegovi nedostatci nisu dolazili do izražaja. Do utakmice protiv Hajduka na Poljudu, nakon koje je Kopić smijenjen, Bočkaj je u HNL igrao u 11 od 12 mogućih utakmica (sve osim zadnje na Poljudu je igrao u prvom sastavu) te je igrao i u obje utakmice protiv Seville. U tom razdoblju je Bočkaj na svoj konto dodao još 2 asistencije, ali i upisao svoj prvi gol za Dinamo. Na klupu tada sjeda Ante Čačić koji se instalirao ponovno sustav sa 4 braniča, a Bočkaj je na lijevom beku odigrao sve dostupne minute u preostalih 5 utakmica prvenstva. Također, golom iz slobodnog udarca protiv Šibenika u predzadnjem kolu prvenstva je potvrdio novi naslov prvaka Hrvatske za Dinamo, a to mu je bila peta sezona zaredom u kojoj zabio barem 1 gol iz slobodnog udarca u HNL. Bočkaj je sezonu završio s 15 utakmica bez primljenog gola, a samo su Josip Elez (16) i Josip Šutalo (17) imali više čistih mreža od njega.

Naznake problema za Bočkaja započinju u prvoj utakmici tekućeg prvenstva. Dinamo je s njim na lijevom beku gubio 0:2 nakon 22. minute na Maksimiru protiv Lokomotive. Ante Čačić tada vuče potez i u 24. minuti vadi Bočkaja iz igre te ubacuje Josipa Drmića koji će u idućih 10 minuta zabiti 2 gola i trasirati Dinamu put do pobjede 3:2 na otvaranju sezone. Odluka je bila taktičke prirode jer se Dinamo tada prebacio iz sustava s 4 braniča na sustav s 3 braniča, a poziciju na lijevoj strani je zauzeo Mislav Oršić. Međutim, koliko god to bila taktička odluka, na psihu igrača svakako utječe da ga trener vadi u tako ranoj fazi utakmice jer je time označen kao glavni “krivac” što je Dinamo loše krenuo u utakmicu. U nastavku sezone se činilo da je ta utakmica zaboravljena jer je Bočkaj igrao stalno u HNL praktično sve do studenog prošle godine. Međutim, indikativno je da ga Čačić nije koristio gotovo uopće u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a ostavio ga je na klupi i protiv Hajduka u prvom derbiju ove sezone. U kvalifikacijama je Bočkaj zaigrao samo u produžetcima protiv Bodø/Glimta te zabio i gol u 120. minuti za 4:1 i potvrdu prolaska Dinama u Ligu prvaka. U svim tim “težim” utakmicama, priliku na lijevoj strani je dobio i zgrabio Robert Ljubičić. Čačić će igrača koji je stigao u klub kao čisti vezni igrač prvi put u “lakšoj” utakmici staviti na lijevog beka na početku listopada protiv Slavena na Maksimiru i od tada je Bočkaj potpuno izgubio tu poziciju. Međutim, baš u toj utakmici Bočkaj je ušao u igru u 79. minuti umjesto Daria Špikića na mjesto desnog krila te u preostalom vremenu zabio gol i upisao asistenciju. U tom trenutku je već imao 2 gola i 5 asistencija u HNL sezoni te se činilo da mu je Čačić pronašao pravu ulogu. Do kraja polusezone dobio je priliku (nekad od početka, a nekad s klupe) na krilnim pozicijama, ali “udar groma” iz utakmice protiv Slavena se nije ponovio te je Bočkaj ostao bez gola ili asistencije do kraja godine. U Ligi prvaka mu Čačić uopće nije vjerovao te je skupio mrvice od minuta ušavši 3 puta u igru pred kraj utakmice.

Prosjedio je na klupi zadnju utakmicu polusezone na Rujevici gdje je Dinamo demolirao Rijeku rezultatom 2:7, a u 2023. godini je potpuno nestao sa mape. Od 13 mogućih ligaških utakmica, Bočkaj je nastupio u 4 (niti jednom 90 minuta), a upisao je asistenciju protiv svog omiljenog protivnika Slaven Belupa. Unatoč tome, Čačić ga je u toj utakmici izvadio na poluvremenu. Dinamo nije pobijedio niti u jednoj utakmici u kojoj je Bočkaj igrao tako da on nije osjetio slast ligaške pobjede na terenu još od 06. studenog 2022. godine kada je pao Šibenik rezultatom 3:0. Niti u Kupu se nije naigrao, a povjerenje je dobio samo na Valentinovo protiv niželigaša Splita dok protiv Lokomotive i Šibenika nije dobio niti minute. Dolazak Igora Bišćana na klupu ništa nije promijenio pa je tako Bočkaj ostao na klupi u obje utakmice do sada. Ovakva mizerna minutaža je posebno zanimljiva u kontekstu odlaska Oršića te posebno uzevši u obzir da je na klupi Dinama ovo proljeće vrlo često sjedilo više juniora nego seniora, a minute koje je možda mogao dobiti Bočkaj su pripale Luki Menalu. Niti u groznom nizu od 6 utakmica bez pobjede, Čačić nije posezao za Bočkajem što je gotovo nevjerojatno uzevši u obzir da je “Pero Bombardero” prije samo godinu dana smatran jednim od najboljih igrača lige i pojačanjem za Dinamo.

Ako pogledamo čiste brojke, još manje je jasno da Bočkaj ne može dobiti baš nikakve minute. Ove sezone u HNL on predvodi Dinamo (od igrača koji su i dalje u klubu) po broju kreiranih velikih prilika na 90 minuta (0,6), po broju asistencija na 90 minuta (0,45), po broju ključnih dodavanja na 90 minuta (2,61) i po broju točnih centaršuteva na 90 minuta (2,46) od čega je precizan u debelo iznadprosječnih 37,5% situacija. Također, uspješan je u 57,69% pokušaja driblinga što je na razini ostalih krila u klubu, a oduzima 2,38 lopti na 90 minuta što je više čak i od Roberta Ljubičića koji ipak glasi kao defenzivno stabilniji igrač. Na razini cijele lige, od svih igrača koji su upisali barem 15 nastupa, Bočkaj je (u kategoriji “na 90 minuta”) najbolji u HNL po broju kreiranih velikih prilika i točnih centaršuteva. Više asistencija na 90 minuta ima samo Varaždinov Lovro Banovec (bolji je za 0,02), a više ključnih dodavanja na 90 minuta ima samo opet Varaždinov hit igrač Tonio Teklić (2,82 naprema 2,61).

Kada sve skupa uzmemo u obzir, zaista je nejasno da je Bočkaj potpuno zaboravljen na klupi Dinama te da treneri u njemu ne vide igrača niti za 20 minuta na utakmici. O razlozima se zapravo može samo špekulirati, ali ako do kraja sezone ne uspije dobiti priliku ne bi bilo nimalo čudno da se on i Dinamo rastanu na ljeto. S 26 godina, Pero ne može vječno sjediti na klupi ako ima ambicije u svojoj nogometnoj karijeri te će svakako morati potražiti novu sredinu u kojoj će igrati. S brojkama iza sebe i renomeom kluba čiji je član mogao bi dobiti priliku da se okuša u nekoj dobroj europskoj ligi, a onda će, kao i uvijek, sve biti na njemu. Ljetne pripreme se čine kao posljednja prilika da se ljubav Dinama i Bočkaja ponovno rasplamsa.

Komentari

Povezano