Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Sandro Kulenović je napokon postao Heroj ulice

Sandro Kulenović uvijek je želio biti Heroj ulice, bar jedan dan, ali ne kao James Bond, prokleti tajni agent. Kule je uvijek želio biti heroj Dinama, heroj njegovih navijača. U tome je i nakon dugog čekanja uspio. Razmaženi navijači Dinama klicali su samo rijetkima, a toj listi pridružio se i novopečeni heroj, Kule.

Kako i sam govori, ovo što mu se trenutno događa, nije mogao sanjati niti u najluđim snovima. Sezonu je započeo kao rezerva Lokomotive, s vrlo upitnom budućnošću u Maksimirskoj 128. Odlaskom Igora Bišćana koji nije ozbiljnije računao na njega, Kulenoviću su se otvorila vrata raja kada ga je novi trener Sergej Jakirović vratio u modre redove. Mnogi su s negodovanjem gledali na taj potez, jer većini navijača nije bilo jasno što Kulenović može donijeti Dinamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su mislili da Jakirović ne zna što radi te da griješi, a ja prvi, da se ne lažemo. Nikada u Kulenoviću nisam vidio ono nešto posebno, ono nešto što bi ga moglo činiti igračem za prvih 11. Igrač koji je tek rijetko bljesnuo u dresu Lokomotive i Rijeke, igrač koji je zarađivao sve pogrdne nadimke s tribine zbog njegove lošije tehnike, ušutkao je svoje mnogobrojne kritičare. “Drvo“, “panj” ili kakogod su ga neki pogrdno nazivali, trenutno je drugi najbolji Dinamov strijelac, odmah iza Brune Petkovića koji igra svoju najbolju sezonu.

„Ja budala što sam ga vratio, je li tako? Uvijek sam vjerovao u njega. Kad sam bio i u drugim klubovima sam ga želio dovesti. Vrhunski dečko, karakteran i radnik veliki i to mu se sad vraća“.

Sergej Jakirović o Kulenoviću nakon Lokomotive

Njegov pobjedonosni pogodak u Kranjčevićevoj bio je peti njegov gol u HNL-u u ovoj sezoni. Nadodao je još na to i četiri gola u Kupu, što ukupno čini brojku od devet golova u sezoni. No, karakteristika njegovih golova u prvenstvu je da su svi bili odlučujući.  Počevši od gola Osijeku za Lokomotivu u 96. minuti, Rudešu za 1:0, Osijeku za 1:1, Slaven Belupu za 3:2, Gorici za 1:0 te na kraju i Lokomotivi za 1:0. Svakako, gol na Poljudu za pobjedu u Kupu treba posebno istaknuti.

Foto: xxDamirxKrajacx

Promjena sustava i buđenje u ključnom trenutku sezone

U kup utakmici na Poljudu, Sergej Jakirović odlučio se za promjenu formacije od koje je najviše profitirao upravo Kulenović. Jakirović je postavio Kulenovića kao drugog napadača uz Brunu Petkovića, što je svakako bilo iznenađenje za obranu Hajduka. Jakirović je tom promjenom dobio puno više pritiska na posljednju liniju Hajduka te je Kulenović vrlo dobro čitao situacije kada je trebalo napasti prostor iza leđa suparničke obrane. Kulenović je bio strijelac jedinog pogotka na susretu te je svojoj momčadi osigurao finale Kupa.

Nakon vrlo uspješne premijere toga sustava, Jakirović ga je nastavio koristiti i u idućim utakmicama, a Kulenović mu je isporučio još dva vrlo bitna gola. Dinamo i dalje ne igra savršeno, u njihovoj igri ima još puno nedostataka, ali napokon se vidi rukopis trenera kojem je Kulenović postao jedna od glavnih karika za osvajanje naslova. Osim što je vrijedan igrač u fazi obrane te postiže bitne golove, Kulenović u napadu konstantno veže protivničke stopere od čega veliku korist ima Petković. Najbolji igrač Dinama se sada može postavljati u slobodne prostore između obrambene i vezne linije protivnika odakle ima slobodu proigravati suigrače ili sam se osloboditi protivnika i završavati akcije. Iako je protiv Istre uz Petkovića igrao Fran Brodić koji je postigao dva pogotka, Kulenović je svojim karakteristikama pokazao da se više uklapa u ovu novu postavku momčadi za razliku od bivšeg napadača Varaždina.

Kapacitet samo za HNL ili i nešto više?

Kulenović već godinama gradi svoju karijeru na HNL pašnjacima. Odigrao je 130 utakmica u kojima je postigao 32 pogotka te pridodao 13 asistencija. Sasvim su to solidne brojke za HNL napadača, ali se s godinama stekao dojam kako je hrvatska liga njegov plafon. Okušao se Kulenović i u poljskoj Ekstraklasi, no tamo se zadržao samo jednu sezonu uz vrlo skroman učinak.

Sandra Kulenovića krasi brzina, požrtvovnost, energija koja ne jenjava kroz cijelu utakmicu. Mnogi su kod njega pronašli sličnosti sa stilom igre Maria Mandžukića. Međutim, svaki nogometni znalac može primijetiti kako njegove tehničke sposobnosti nisu na razini najboljih europskih liga. Primanje lopte, broj izgubljenih lopti, pozicioniranje u obrani te iskorištavanje zicera koje mu namještaju njegovi suigrači samo su neke stvari na kojima bi Kulenović morao poraditi ne bi li postao ozbiljni europski napadač te možda jednoga dana napadač hrvatske nogometne reprezentacije.

Kulenović je svojim profilom usporediv igrač s Osijekovim Ramonom Mierezom. Kada usporedimo njihove brojke, očito je da je Argentinac kvalitetniji igrač i da Kulenović ne spada ni u ponajbolje napadače HNL-a. Ako Dinamo nastavi igrati u ovakvom sustavu naredne sezone, onda ne bi bilo iznenađujuče da glasine o dolasku Miereza u Dinamo postanu stvarnost. Međutim, Kulenović je pokazao da ima dovoljno kvalitete da se Dinamo može osloniti na njega u prvenstvu te je za očekivati da će barem do kraja sezone zadržati svoje mjesto u počeetnih 11.

Grafika: Luka Vujić

Čovjek koji živi svoj san

Prije nešto više od godinu dana, Kulenović je rekao u intervjuu kako mu je najveći san odjenuti Dinamovu devetku. Ne samo da je postao Dinamov napadač, nego je postao heroj navijača koji rješava utakmice i vodi Dinamo k novom naslovu prvaka. Šutio je, radio i dočekao svoju priliku. „Vjerujem da Bog sve vidi“, napisao je Kulenović na svom Facebook profilu dok još nije bio u ozbiljnim planovima. U to tko ga je sve vidio, se ne bih htio miješati, ali sam siguran da su ga vidjeli trener Jakirović, kao momka koji samo čeka pokazati svoj potencijal, ali navijači Dinama koji su prepoznali svog fakina koji živi i voli svoj klub.

Obožavaju ga mladi, stari, kritičari koji si to ne žele priznati te svatko tko obožava Dinamo baš kao i on. Tribine kliču njegove ime, djeca kupuju njegove dresove, a na društvenim mrežama se otvaraju njegove fan stranice. Postao je Heroj ulice na bar jedan dan, a ako povede svoju momčad do dvostruke krune, ostat će zauvijek upamćen kao zagrebački dečko koji je od najosporavanijeg igrača postao miljenik zahtjevnih zagrebačkih tribina.

Za Ofenzivu piše: Kristijan Kuveždić

Komentari

Povezano